Nakon nedavno održanog sastanka kojeg je cilj bio dobivanje mišljenja stručne javnosti te nakon označavanja stabala u virovitičkom Gradskom parku kako bi se točno vidjelo koja su po projektu predviđena za rušenje, a koja ostaju, stručni tim Integriranog razvojnog projekta “5 do 12 za Dvorac” je, zajedno s gradonačelnikom Ivicom Kirinom te zamjenicima gradonačelnika Damirom Marenićem i Vlastom Honjek – Golinac, uoči početka radova obišao park, odnosno označena stabla.
Dogovoreno je da se neće rušiti reprezentativni uzorci stabala, odnosno ona stabla koja su  zdrava i imaju svoju vrijednost – stara su 200 – tinjak godina, ne narušavaju vizure Dvorca te neće omesti provedbu projekta. Nakon detaljnog pregleda svih stabala na temelju kojeg će struka utvrditi da li postoje opravdani razlozi za nerušenje, kao i stanje onih koja su predviđena da ostanu, prijedlog će u najkraćem roku biti poslan projektantu.
Radove na rekonstrukciji Gradskog parka, vrijedne 21.215.682,54 kuna, izvodit će Radnik Geoconsult – MTM Križevci, dok je Flora VTC zadužena za krajobrazno uređenje parka vrijedno 3.675.086,00 kuna.
Ukupna vrijednost projekta čiji je nositelj Grad Virovitica je 81.439.871 kunu, dok se 66.659.100 kuna financira od strane Europske unije. Provedbom Integriranog razvojnog programa unaprijediti će se upravljanje Dvorcem Pejačević i Gradskim parkom u Virovitici te ujedno stvoriti konkurentna i obogaćena turistička ponuda. Projekt je pripremila Razvojna agencija VTA, a projektni partneri su Gradski muzej Virovitica, Turistička zajednica grada Virovitice, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ i Drvni klaster Virovitičko-podravske županije VIDRIS.

Skip to content