Grad Virovitica započinje realizaciju prvog projekta iz Strategije razvoja Urbanog područja Virovitica financiranog iz Integriranog teritorijalnog programa (ITU mehanizma) – izgradnje nove zgrade Glazbene škole Jan Vlašimsky. Danas (utorak) su u Gradskoj upravi potpisani ugovori o izvođenju radova s tvrtkom PRAJO BETON d.o.o. te za stručni nadzor s tvrtkom CIP d.o.o.

Projekt nazvan „Nova glazba na starom mjestu“ obuhvaća izgradnju suvremene zgrade glazbene škole na lokaciji nekadašnje Muzičke škole koja je zatvorena krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. Ugovor o izvođenju radova vrijedan 3.995.787,39 eura s PDV-om dodijeljen je tvrtki PRAJO BETON d.o.o., dok je za stručni nadzor u iznosu 61.375,00 eura s PDV-om zadužena tvrtka CIP d.o.o.

Gradonačelnik Ivica Kirin izrazio je zadovoljstvo što Virovitica započinje s ovim važnim projektom.

– Ovaj projekt predstavlja povijesni trenutak za naš grad. Njime ne samo da ulažemo u kulturne sadržaje našeg kraja već i investiramo u budućnost naše zajednice. Nova zgrada Glazbene škole Jan Vlašimsky bit će ne samo mjesto obrazovanja već i kulturnog stvaranja. Ponosan sam što će naši građani imati priliku koristiti modernu koncertnu dvoranu i ostale suvremene sadržaje. Ovaj projekt pokazuje našu predanost unaprjeđenju kvalitete života svih Virovitičana – istaknuo je Kirin te zahvalio Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću koji je intervenirao i omogućio da manji gradovi poput Virovitice mogu dobiti sufinanciranje ovakvih projekata kroz ITU mehanizam.

Ravnatelj Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica Damir Mihaljević naglasio je važnost projekta za školu i njene polaznike.

– Za Glazbenu školu Jan Vlašimsky ovo je veliki korak naprijed. Nova zgrada omogućit će nam da svojim učenicima pružimo vrhunske uvjete za obrazovanje i stvaranje glazbe. Koncertna dvorana bit će srce našeg kulturnog života, mjesto gdje će se održavati koncerti, natjecanja i brojni drugi događaji. Ovo je prilika da nastavimo s našim uspješnim radom i dalje potičemo mlade talente na njihovom glazbenom putu – rekao je Mihaljević.

Projekt “Nova glazba na starom mjestu” obuhvaća izgradnju koncertne dvorane, parkirališta i ljetne pozornice s pripadajućom glazbenom školom, uključujući i cjelokupno opremanje i uređenje okoliša, ali i brojne aktivnosti usmjerene na stanovništvo, posjetitelje urbanog područja Virovitica te dionike u kulturi. Virovitica će dobiti novu namjenski izgrađenu suvremenu zgradu glazbene škole s modernom, akustički prilagođenom i adekvatno opremljenom koncertnom dvoranom za potrebe polaznika, organizacija civilnog društva kao i privatnih organizacija.

Isto tako, pokraj škole napravit će se i ljetna pozornica koja ujedno služi i kao javni prostor za okupljanje i obilježavanje raznih događanja. Ljetna pozornica i koncertna dvorana nalazit će se u povijesnoj jezgri grada u blizini svih prepoznatljivih povijesno turističkih atrakcija grada Virovitice kao što je Kazalište Virovitica, Gradski muzej Virovitica, Palača Pejačević, barokna crkva Svetog Roka s izvorno uređenim baroknim Franjevačkim parkom što predstavlja dodatnu vrijednost kulturnog i turističkog sadržaja na jednoj lokaciji.

Planirani rok završetka radova je 18 mjeseci od početka izvođenja radova, koji će započeti odmah nakon uvođenja izvođača u posao.

Direktor tvrtke PRAJO BETON Srđan Predragović izrazio je zadovoljstvo što će njihova tvrtka sudjelovati u ovom projektu.

– Ponosni smo što ćemo biti dio izgradnje nove glazbene škole u Virovitici. Naš tim posvećen je pružanju kvalitetne izgradnje koja će zadovoljiti sve potrebe ovog značajnog kulturnog projekta. Hvala gradonačelniku na ukazanom povjerenju – istaknuo je Predragović.

Uz gradonačelnika Ivicu Kirina, direktora tvrtke PRAJO BETON Srđana Predragovića te Maju Carević Deskar, direktoricu CIP-a, potpisivanju ugovora nazočili su i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund, ravnatelj Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica Damir Mihaljević, pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove i graditeljstvo Kristijan Sabo, voditeljica Odsjeka za provedbu ITU mehanizma Martina Horvat.

(virovitica.hr, icv.hr, žđl; fotografije: M. Bašić)

Skip to content