Objavljeni rezultati Natječaja za financiranje projekata u 2022. godini prema programu za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.

Razvojna agencija VTA pisala je prijave za sve zainteresirane poljoprivrednike, devet samoopskrbnih i malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava dobilo je Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.

Devet malih poljoprivrednika dobit će iznos od 60.000,00 kn za aktivnosti kupnje rabljene i nove poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, a sve u svrhu moderniziranja SOPG/OPG te lakšeg obavljanja poljoprivrednih poslova. Svi projekti su odobreni u ukupnoj vrijednosti od 540.000,00 kn, a sredstva su 100% bespovratna.

Prijavu na ovaj Natječaj moglo je podnijeti SOPG/OPG  upisan u Upisnik poljoprivrednika/ Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine od 500 do 4.999 eura standardnog ekonomskog rezultata (SO), a sjedište SOPG-a/OPG-a moralo je biti na području jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti (potpomognute skupine jedinica lokalne samouprave) i s udjelom većim od 5 % pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom stanovništvu prema Popisu stanovništva iz 2011. godine, pri čemu će najviši iznos dodijeljenih sredstava po korisniku biti 60.000,00 kn.

Ovim Programom koji se provodi petu godinu za redom Ministarstvo poljoprivrede pomaže malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivi razvoj, uključenje članova gospodarstva u rad na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i ostvarivanje prihoda dovoljnog za kvalitetan život i ostanak na ruralnom području. Cilj je doprinijeti smanjenju nezaposlenosti na ruralnim područjima i ekonomskom osnaživanju nacionalnih manjina.

Skip to content