Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica i Grad Virovitica započinju provedbu projekta „Jačanje kapaciteta lokalnih organizacija za upravljanje kriznim situacijama na području grada Virovitice“

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Virovitica je dana 21. ožujka 2022. godine  sudjelovala na svečanosti potpisa i uručenja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta „Jačanje kapaciteta lokalnih organizacija za upravljanje kriznim situacijama na području grada Virovitice“.

Projekt je to koji će se provoditi u partnerstvu s Gradom Viroviticom narednih 18 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 459.228,22 kuna i u potpunosti će se financirati bespovratnim sredstvima osiguranim iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%).

Cilj projekta je ojačati i unaprijediti kapacitete lokalnih organizacija u svrhu pružanja učinkovitog odgovora na pojavu kriznih situacija u gradu Virovitici.

Važnost projekta odgleda se u činjenici kako se na pojavu kriznih situacija ne može utjecati, ali se može osigurati visoki stupanj spremnosti za brz i kvalitetan odgovor lokalnih organizacija i tijela javne vlasti ukoliko do takve situacije dođe.

Razorni potresi koji su se dogodili na području Republike Hrvatske su samo jedan od pokazatelja koliko je važno da, osim žurnih službi koje su osposobljene za djelovanje u takvim situacijama, cjelokupna društvena zajednica bude upoznata s mjerama opreza i načinom postupanja kako bi se štetne posljedice svele na najmanju moguću razinu.

U svrhu ostvarivanja cilja projekta, provodit će se sljedeće aktivnosti:

  • provedba stručnih edukacija za upravljanje kriznim situacijama namijenjenih članovima Kriznog stožera i interventnog tima GDCK-a Virovitica;
  • provedba stručnih edukacija za upravljanje kriznim situacijama namijenjenih članovima Stožera civilne zaštite Grada Virovitice i povjerenicima civilne zaštite Grada Virovitice;
  • izrada planskog dokumenta – kartografskog prikaza i baze podataka o ranjivim skupinama društva u lokalnoj zajednici;
  • organiziranje pokazne vježbe u gradu Virovitici – simulacija stvarne situacije zaštite i spašavanja;
  • stručna obuka volontera i koordinatora volontera za djelovanje i unaprjeđenje mehanizma za razvoj kriznog volontiranja u lokalnoj zajednici.

Partnerstvo u sklopu ovog projekta nastavak je dugogodišnje suradnje GDCK-a Virovitica i Grada Virovitice koji kontinuirano provode zajedničke aktivnosti i ulažu napore kako bi pružili kvalitetnu uslugu i skrb socijalno ugroženim skupinama društva.

Projekt je prijavljen na Javni poziv Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske pod nazivom „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“, a pripremila ga je i izradila Razvojna agencija VTA.

Skip to content