Simboličnim puštanjem balona, u društvu naših mališana, polaznika Dječjeg vrtića Cvrčak, danas je obilježen završetak radova u virovitičkom Malom parku.

Pogled na novi Mali park.

Park je dana zasjao u novom ruhu, a krasi ga više stabala, parkovni elementi te nova urbana oprema. Radovi na revitalizaciji parka, vrijedni oko 600.000 kuna, odvijali su se u sklopu projekta „Razvoj pčelarstva kroz prekogranične turističke rute“ odobrenog u sklopu Interreg V-A programa suradnje s Mađarskom.
– Nositelj projekta ukupne vrijednosti oko 2 milijuna kuna je Grad Virovitica, a provodi se u partnerstvu sa Županijom Baranya, Turističkom zajednicom grada Virovitice te Razvojnom agencijom VTA. Tema cijelog projekta je razvoj pčelarstva te doprinos razvoju turizma kroz razvoj pčelarstva. Temu smo odabrali s obzirom na to da je naša županija poznata po proizvodnji meda i na ovaj način želimo promovirati med i proizvode na bazi meda i to od malih nogu te su u projekt uključena i djeca, kao i pčelari, rekla je ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund.

Također, u sklopu projekta uspostavlja se ruta na temu meda i pčelarstva s 35 punktova, od čega će 20 biti s hrvatske te 15 s mađarske strane, a polazišna točka turističke rute je upravo Mali park. Osim radova u sklopu projekta izvedeni su i radovi na navodnjavanju, rasvjeti parka, obnovi česme i asfaltnog nogostupa te je tako u obnovu ukupno uloženo gotovo milijun kuna.
– Ovim projektom vratili smo život u Mali park, a naši sugrađani dobili su još jedno mjesto za odmor i rekreaciju. Projekt je zamišljen da ujedno bude i edukativan te potiče ono što je naš potencijal – pčelarstvo. Da smo pogodili priču, najbolje nam pokazuje velik broj ljudi, i starijih i mlađih, koji ovih dana, otkako je park završen, borave u njemu. Cilj nam je zelene površine staviti u funkciju te nas nakon Malog parka čeka park u Južnom Bloku i u Koriji, rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Obilježavanju završetka radova u Malom parku nazočili su i župan Virovitičko podravske županije Igor Andrović sa zamjenicima, Marijom Klementom i Darkom Žužakom, zamjenici gradonačelnika Damir Marenić i Vlasta Honjek – Golinac, András Tálos iz Zajedničkog tajništva Interreg V-A programa Hrvatska – Mađarska, projektantica Kristina Lukačević, ravnatelji, direktori i pročelnici gradskih ustanova i institucija…

Pošto je u Malom parku sve u znaku meda i pčelarstva, dječji sastav Mažoretkinja Gradske glazbe Virovitica predstavio se uz uvodnu pjesmu iz animiranog filma uz koji su odrasle brojne generacije, a riječ je, naravno, o Pčelici Maji. Također, naš poznati pčelar Slavko Švraka izložio je na štandu svoje domaće proizvode.

Projekt uređenja parka je pohvalio i predsjednik Udruge pčelara grada Virovitice Dubravko Milanović koji je istaknuo kako je ovaj projekt važan za pčelare i agroturizam.
– Tematskom obnovom parka dobili smo prepoznatljiv simbol. Ovaj park će sigurno svojim sadržajem educirati sve prolaznike i posjetitelje o značaju pčelinjih proizvoda, rekao je Dubravko Milanović.

(virovitica.hr; fotografije: Martina Bašić, Antonio Jurkin)

 

Skip to content