U Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica održana je početna konferencija projekta B.I.R.D.S (Border Isn’t Restriction for Developing Skills) čiji je navedena škola nositelj, a provodit će ga u partnerstvu s Osnovnom školom Deak Ferenc Barcs i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Projekt je vrijedan 976.891,05 kuna, od čega se 85 posto financira sredstvima Europske unije, izradila ga je Razvojna agencija VTA i odobren je u sklopu u Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020.
“BRLIĆIMA” LIFT ZA POTREBITE I INFORMATIČKA OPREMA
Kroz radionice, predavanja, studijska putovanja te istraživanja na terenu, tijekom 13 mjeseci pedesetak učenika će zajednički učiti i razmjenjivati znanja o prirodnoj bioraznolikosti. Projekt će se provoditi u Virovitici, Čađavici i Križnici te u Jelkušu, Barcsu i Pečuhu.
– Cilj je ukazati na potrebu očuvanja bioraznolikosti, a rezultat provedbe projekta bit će priručnik na temelju kojeg će djeca više naučiti o ptici bregunici koja je sve više ugrožena na ovom području. Naša škola će nabaviti informatičku opremu koja je potrebna za daljnji razvoj GLOBE programa i sličnih projekata, a dobit ćemo i dizalo koje će uvelike pomoći učenicima koji imaju teškoća s kretanjem – rekao je ravnatelj Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica Ivica Tomljanović.
Inače, „Brlići“ su već desetak godina uključeni u GLOBE program, a njegova voditeljica, Jasna Razlog – Grlica, istaknula je kako će ovo na neki način biti nagrada učenicima koji sudjeluju u ovom programu te nesebično izdvajaju svoje vrijeme za pripremu za razna natjecanja. Na ovaj način će proširiti svoje horizonte i steći nova iskustva.
– Obići ćemo Jelkuš kao posebno stanište bregunica koje presijeca granica s Mađarskom, organizirati umjetničke radionice te proučavati ovu pticu. Na Križnici ćemo učenicima uključenima u projekt pokazati kako se provode kemijske analize vode i mjere ti parametri na primjeru prirodnog staništa Križnice koja je izvor bioraznolikosti te ujedno i turističko središte – rekla je Jasna Razlog – Grlica.
PROUČAVANJE BREGUNICE, NAJMANJE EUROPSKE LASTAVICE
U Informativno-edukativnom centru „Dravska priča“ Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ, bit će održane četiri radionice.
-Djecu iz Hrvatske i Mađarske nastojat ćemo educirati o izuzetnoj biološkoj raznolikosti područja rijeke Drave, a riječ je prvenstveno o vrstama ptica koje obitavaju na tom području s naglaskom na najmanju europsku lastavicu – bregunicu, koju zaista treba očuvati, što zbog vrijednosti za sam prostor na kojem obitava, što zbog činjenice da jedna obitelj bregunica dnevno pojede oko 10.000 komaraca. Osim toga, naš Centar će dobiti i pametnu ploču te kosopodiznu platformu – rekla je Tatjana Arnold-Sabo, ravnateljica Javne ustanove, koja je partner na projektu.
Početnoj konferenciji projekta čiji je cilj promovirati prirodne vrijednosti rijeke Drave i senzibilizirati nastavnike i učenike da se uključe u zaštitu staništa rijeke Drave nazočili su i pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Vesna Šerepac, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund, ravnateljica Osnovne škole Deak Ferenc iz Barcsa Marija Vizváriné Maronics, ravnatelji škola…

Skip to content