U vijećnici Grada Virovitice održana je početna konferencija projekta “Razvoj pčelarstva kroz prekogranične turističke rute”. Projekt je odobren u sklopu Interreg V-A programa suradnje s Mađarskom, vrijedan je 252.314,36 eura, a stopa sufinanciranja od strane EU je 85 posto, odnosno 214.467,19 eura. Nositelj projekta je Grad Virovitica, a provodit će se u partnerstvu sa Županijom Baranya, Turističkom zajednicom grada Virovitice te Razvojnom agencijom VTA. Projekt će se provoditi tijekom 20 mjeseci.

Nazočnima na konferenciji obratili su se gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, programska i komunikacijska menadžerica Zajedničkog tajništva Interreg V-A programa Antonija Bedeniković te ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund, koja je i predstavila projektne aktivnosti.

Aktivnosti projekta uključuju stvaranje Strategije za razvoj pčelarstva, razvoj prekogranične “Bee-safari” turističke rute, edukacije za pčelare, kao i pčelarski program obuke za nezaposlene, organiziranje natjecanja i studijskog putovanja te revitalizaciju Malog parka u Virovitici.

– Uspostavit će se 35 točaka gdje se nalaze naši najpoznatiji pčelari, što će u budućnosti biti jedna nova turistička ruta. Ključna aktivnost u sklopu projekta je revitalizacija Malog parka u središtu Virovitice koji će biti uređen na temu meda i pčelarstva te će ujedno biti i polazišna točka turističke rute, naglasila je ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund.

Cilj projekta je doprinijeti razvoju turizma i poboljšati turističku ponudu u prekograničnom području uspostavljanjem novih turističkih točaka i stvaranjem zajedničkog brenda. Također, žele se prezentirati svojstva meda i pčelinjih proizvoda, kao i njihov značaj za zdravlje čovjeka. Kroz projekt će ojačati i suradnja s pčelarima u prekograničnom području, uspostavit će se “Bee-safari” tematske turističke rute, kao i zaštitni znak koji će omogućiti jamstvo kvalitete.

Što ovaj projekt znači za Virovitičane, rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin – Ovo je dio niza projekata kojim nastavljamo uređenje grada Virovitice kako bi postala pravi srednjoeuropski gradić. Nakon što je odobren za financiranje projekt obnove Dvorca Pejačević i Gradskog parka, na red je došao i Mali park. Uređenjem tog parka Virovitičani će dobiti još jedan prostor koji će im služiti i za rekreativne svrhe i za odmor. Projekt je zamišljen da bude edukativan i potiče ono što je naš potencijal – pčelarstvo. Virovitički med je nadaleko poznat u cijeloj Europi i na ovaj način ujedno zahvaljujemo i pčelarima na njihovu trudu i radu, rekao je gradonačelnik Kirin.


Skip to content