Virovitica postaje prvi grad u Hrvatskoj koji kreće u pilot-projekt rješavanja biootpada putem mini drobilica u kuhinjskim sudoperima u stambenim zgradama.

Sporazum o suradnji na pilot-projektu potpisali su danas (ponedjeljak) gradonačelnik Ivica Kirin i dekan Geotehničkog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Hrvoje Meaški, u nazočnost zamjenice gradonačelnika Vlaste Honjek-Golinac, upravitelja tvrtke Flora Vtc Vlade Šuška, pročelnika gradskog Upravnog djela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Kristijana Sabe te prof. Aleksandre Anić Vučinić sa Studija inženjerstva okoliša na Geotehničkm fakultetu u Zagrebu.

Projekt će realizirati stručnjaci iz Flore i Virkoma, uz suradnju eksperata s fakulteta. Prijavila ga je Razvojna agencija VTA, a 30 posto iznosa sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj pilot-projekta je putem spoja znanosti i iskustva smanjiti količine biootpada koji još uvijek predstavlja problem za stambene zgrade u Virovitici, kaže gradonačelnik Ivica Kirin.

VIŠESTRUKA KORIST

– U zgradama se ova vrsta otpada još uvijek ne odvaja dovoljno, a za svaki nerazvrstani otpad mi kao Grad dobijemo ‘kazne’. Zato želimo biti prvi grad u Hrvatskoj koji će maksimalno pojednostavniti odvajanje biootpada, odnosno da se sav biootpad u stambenim zgradama usitnjava, prolazi kroz sustav odvodnje i dolazi do biopročistača, gdje se zbrinjava i obrađuje. Zahvaljujem Geotehničkom fakultetu na suradnji. Na ovaj način znanstvena zajednica direktno sudjeluje ne samo u obrazovanju naših studenata, već i direktno pridonosi rješenjima kako smanjiti otpad i kako najbolje gospodariti s otpadom. Hvala i tvrtki Flora i djelatnicima Gradske uprave koji su pripremili projekt – rekao je gradonačelnik.

Pilot-projekt će uključiti dvije zgrade – jednu u kojoj će se u kuhinjske sudopere ugraditi mini drobilice i drugu, koja će služiti za usporedbu rezultata. Trajat će godinu dana, tijekom kojeg perioda će se pratiti i analiza kvalitete otpadnih voda na biopročistač, odnosno koliko će količine biootpada u kućanstvu, a koje će odvodnjom stići u novi pročistač, utjecati na mikroorganizme. To je dodatna pogodnost i potencijal ovog projekta u koji i znanstvena zajednica polaže velike nade.

Dekan prof. dr. Hrvoje Meaški naglašava činjenicu da već punih petnaest godina kroz Studij inženjerstva okoliša pokušavaju dati mjere za ublažavanje negativnih antropogenih utjecaja te da im je drago što je Virovitica prva prepoznala potencijal u biootpadu koji planira riješiti putem mini drobilica.

Posebno nam je drago da možemo uključivati manje lokalne zajednice koje najviše prepoznaju taj interes. Upravo su male, lokalne zajednice, onda pokazatelj većim sredinama kako se mogu riješiti aktualni problemi. Drago mi je što ste prvi prepoznali potencijal na kojem ćemo zajedno raditi i tako putem dobrih rezultata dati dobar primjer ostalim sredinama – rekao je dekan Meaški.

Profesorica Anić Vučinić objasnila je tehničke aspekte projekta.

Inicijalni plan je bio da uzmemo zgradu od 20 do 30 stanova, uz istu ili sličnu, koja će nam biti nulto stanje za usporedbu rezultata. Analizirat ćemo sustav otpada prije i nakon uvođenja pilot-projekta koji traje godinu dana, kako bismo vidjeli učinak tzv. mlinova, što oni rade na izlazu sustava i kakva je kvaliteta otpadnih voda. Računamo da će doći do promjene kvalitete, a kroz istraživanje žemo saznati i kako će ona utjecati na rad biopročistača. Zato nam je jako važno da imamo i Virkom kao partnera. Ujedno, ovaj otpad bi trebao biti dobar i za sam uređaj za obradu otpadnih voda, jer bi trebao omogućiti hranjenje i razvoj mikroorganizama. Radujemo se vidjeti rezultate – kaže prof. Anić Vučinić.

– Pilot-projekt namijenjen je, dakle, za početak, jednoj zgradi u Virovitici, a nakon što pokaže svoje rezultate, može postati baza za druge stambene jedinice. Nakon njih, moguća je ugradnja i u obiteljske kuće u skoroj budućnosti, najavio je gradonačelnik I. Kirin. (www.icv.hr, Fotografije: virovitica.hr)

Skip to content