Radionicom etnografskih karakteristika s lijeve strane rijeke Drave nastavlja se provedba projekta E.B.M. u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Učenici iz Virovitice upoznali su se s etnografskim karakteristikama s lijeve strane Drave.

U sklopu projekta E.B.M. (Erasing Borders with Music)  učenici i njihovi učitelji iz Osnovne škole Vladimira Nazora i Glazbene škole „Jan Vlasimsky“ iz Virovitice sudjelovali su na studijskom putovanju u mađarskoj Podravini.

U organizaciji Dječjeg vrtića, osnovne škole, gimnazije i učeničkog doma Miroslava Krleže iz Pečuha, kao projektnog partnera, održana je radionica „Etnografske karakteristike s lijeve strane rijeke Drave“ za učenike i njihove učitelje. Studijsko putovanje je održano 26. travnja 2018. godine, a uz goste iz Virovitice, sudjelovali su i učenici i učitelji iz Pečuha. Sudionika je bilo ukupno preko 140.

Etnografske karakteristike s lijeve strane rijeke Drave bile su tema radionica tijekom koje su sudionicima putovanja predstavljene povijesne i tradicijske vrednote područja. Prilikom obilaska etno-kuća predstavljeni su i tradicijski zanati. Sudionici su se tijekom putovanja upoznali s utjecajem narodnih skupina na tradiciju, glazbu, gastronomiju i kulturu čime se pridonosi jačanju tolerancije, suzbijanju stereotipa te boljem međusobnom upoznavanju. Radionica/putovanje kroz dvije pogranične mađarske županije provedeno je na zadovoljstvo sudionika a povratak kućama uslijedio je u kasne popodnevne sate.

Prva postaja putovanja bilo je Lukovišće, gdje su djeca obišla Etno-kuću uz stručno vodstvo gospođe Ruže Bunjevac. Nakon toga su se zadržali u Martincima, gdje goste dočekalo brojno društvo učenika Dvojezične hrvatske škole Martinaca, koji su izveli prigodni dvojezični program na opće zadovoljstvo gostiju. Pozdrave je uputila predsjednica Hrvatske samouprave, ujedno donačelnica mjesta gospođa Đurđa Gregeš Sigečan i ravnateljica škole, gospođa Ruža Perjaš Hideg. Na programu je bio nazočan i ravnatelj Kulturnog i športskog centra Josip Gujaš Đuretin i gospodin Krištof Petrinović, koji je ustupio prostore centra za mnogobrojne goste, koje su nakon programa častili i martinačkim kolačima sa sirom i zeljem.

Gosti su prošetali selom obilazeći postavljene biste Matije Gupca, Josipa Gujaša Đuretinova i Đuse Šimara Pužareva, te posjetili crkvu upoznavši se njenom poviješću i prelijepim freskama.

Nakon toga su učenici su posjetili reformatsku crkvu u Ivanidbi (Drávaiványi) te etno-kuću u Šeljinu (Sellye). Obilni ručak poslužen je u obližnjem restoranu, nakon čega su se gosti uputi u Siget na kratki obilazak Parka mađarsko-turskog prijateljstva.

Završetkom dana gosti iz Virovitice pozdravili su se sa svojim domaćinima posjeli u svoje autobuse i puni doživljaja krenuli svojim kućama.

Više o projektu E.B.M saznajte ovdje.

 

Skip to content