Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s Gradom Viroviticom, organizirao je interaktivnu radionicu o programu Europa za građane 2014-2020.

Sudionici radionice Europa za građane, © Virovitica.hr.

Radionica je održana u virovitičkoj Gradskoj upravi, a cilj je bio informirati jedinice lokalne i regionalne samouprave te neprofitne organizacije o mogućnostima financiranja iz navedenog programa.

Nazočne je uoči početka radionice pozdravio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica te istaknuo kako Virovitica ima odlična iskustva u provođenju projekta financiranih iz sredstava EU.

Pritom je izdvojio aktualne projekte, Integrirani razvojni program „5 do 12 za Dvorac“, projekte prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, kao i projekte energetske obnove škola kojima je cilj ušteda te osiguravanje boljih uvjeta za učenike i djelatnike.

Pročelnik Alen Bjelica i Maja Tomčić iz Ureda za udruge Vlade RH, © Virovitica.hr.

Program Europa za građane 2014. – 2020. promiče europske vrijednosti, aktivno europsko građanstvo, kao i obilježavanje važnijih događaja iz europske povijesti, a sredstvima iz programa financiraju se oni projekti koji pridonose da građani razumiju Uniju i njezinu povijest te promiču europsko građanstvo i demokratsko sudjelovanje na razini Unije. Inače, program se na razini Europske unije i Republike Hrvatske provodi već deset godina.

Više stručne savjetnice iz Ureda za udruge Vlade RH, Maja Tomičić i Željka Markulin upoznale su tako nazočne s ciljevima i prioritetima programa, a radionica je organizirana kako bi se pomoglo jedinicama lokalne i regionalne samouprave te neprofitnim organizacijama u oblikovanju projektnih ideja na način da one odgovaraju uvjetima i kriterijima programa.

U sklopu radionice predstavljeni su i primjeri dobre prakse te su tako svoja iskustva e EU projektima iznijeli načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, Branimir Sladojević ispred Razvojne agencije Vidra te Dubravko Ćuk ispred Razvojne agencije VTA.

Dubravko Ćuk iz VTA održao je prezentaciju o suradnji agencije s udrugama civilnog društva. © Virovitica.hr.

Skip to content