U sklopu projekta rekonstrukcije i uređenja virovitičkog Gradskog parka, u parku će, između ostalog, biti uređeno i šest mostova, dva glavna te četiri bočna, a upravo to bio je povod posjete studenata 3. godine Dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Naime, studenti bi trebali ponuditi idejna rješenje za četiri mosta koja će se nalaziti u parku. Suradnja je dogovorena posredstvom Panonskog drvnog centra kompetencija u Virovitici.
Kako bi se upoznali s povijesnim i urbanističkim značajkama ovog prostora te sa samim razvojnim projektom „5 do 12 za Dvorac“, prezentacije su održali ravnateljica Razvojne agencija VTA Tihana Harmund, glavni projektant Milko Puncer te ravnateljica virovitičkog Gradskog muzeja Mihaela Kulej. Studente su pozdravili i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin te voditeljica projekta Đurđica Aragović.
Prema riječima ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihane Harmund, studenti će ponuditi desetak idejnih rješenja za četiri mosta, odnosno prijelaza preko srednjovjekovnih opkopa koji će olakšati pristup samom srcu parka.
Mostovi još nisu vizualno definirani, no bit će vezani uz povijesni razvoj Virovitice.
– Do prve polovice 20. stoljeća u užem središtu grada bilo je 30 mostova koji su bili prijelaz preko kanala koji je dovodio vodu u opkop. Prema tome, povijesni „uzor“ imamo. To su sve bili mostovi jednostavnih rješenja, uglavnom drveni s betonskim temeljima tako da bi to bila ideja vodilja kroz rad studenata, ističe ravnateljica virovitičkog Gradskog muzeja Mihaela Kulej.
Ideja je da svaki most ima određenu temu, a neke od njih bile bi, prema riječima Mihaele Kulej, ljubav, mladost, zaljubljenost, zajedništvo, tradicija… Navedene teme ponuđene su kao polazišna točka u radu, a ostalo na kreativnosti i mašti mladih studenata.

Skip to content