„Stariji radnici posjeduju bogatstvo iskustva i vještina, uzmimo za primjer da 400.000 nezaposlenih starijih od 45 godina imaju prosječno 25 godina radnog iskustva, znači da na tržištu rada gubimo 10 milijuna godina iskustva.“ Ovo veliko bogatstvo iskustva i vještina ne pridonosi samo dobrobiti gospodarstva već se može koristiti i u podučavanju mlađih generacija radnika.

Razvojna agencija VTA, nositelj projekta „Povratak na tržište rada kroz samozapošljavanje“ održala je 16.7. jednodnevni sastanak s projektnim partnerima iz Španjolske, Nizozemske, Norveške, Grčke te sa Cipra. Sastanak u Virovitici je bio završni 4. međunarodni projektni sastanak.

Na sastanku su projektni partneri napravili presjek realiziranih aktivnosti te su dogovorili način završetka preostalih aktivnosti na projektu. Ciljevi projekta RE-ENTER su razumjeti motivaciju i vještine koje su najpotrebnije potencijalnim i novim poduzetnicima koji imaju više od 45 godina te pružiti odgovor na identificirane potrebe kroz edukativni program poduzetničkog razvoja, koji će pružiti potporu razvoju poduzetničkih razmišljanja, znanja i vještina te će ga dostaviti na razigran i učinkovit način.

Najznačajnija aktivnost na projektu je izrada online edukacijskog programa za osobe starije od 45 godina koje su zainteresirane za pokretanje vlastitog poduzeća. Projektne aktivnosti uključuju izradu 5 intelektualnih rezultata: 1. Poduzetničke razvojne prakse za nezaposlene i starije radnike u Europi, 2. Okvir kompetencija za starije poduzetnike, 3. RE-ENTER edukativni program, 4. RE-ENTER Online edukativna platforma, 5. RE-ENTER Upute.

Rezultati projekta bit će dostupni svima na RE-ENTER web stranici: www.reenter.eu, za pristup materijalima potrebno je jedino registracija na prethodno navedenoj web stranici. Uz teorijski dio edukacije polaznici mogu kontaktirati mentore iz država partnera putem dijela za forum, međusobno komunicirati te ispunjavati zadatke iz radne knjige a zatim ih poslati RE-ENTER mentoru.
Zajedno s online edukacijom Razvojna agencija VTA će održati edukativne radionice za zainteresirane osobe starije od 45 godina koje bi htjele započeti vlastiti posao.

Radni jezik projekta je engleski, stoga je i izvorni naziv projekta na engleskom „Returning to the labour market through Entrepreneurship“, akronim projekta je RE-ENTER.
Projekt je odobren i provodi su u sklopu ERASMUS+ programa Europske unije, Ključne aktivnosti 2: Suradnja za inovacije i razmjena dobre prakse. Partneri na projektu su: Learning Detours V.A. Ltd sa Cipra, Stichting Business Development Friesland iz Nizozemske, Eolas S.L. iz Španjolske, Found.ation Maker’s Place Private Company iz Grčke, te European Centre for Women and Technology Forening iz Norveške. Suradnik na projektu je Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Virovitica. Ukupna vrijednost projekta je 230.115 € te je u potpunosti sufinanciran sredstvima Europske unije. Projekt se provodi u vremenskom periodu od 1.9.2017. do 31.8.2019.

Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

Skip to content