Europska komisija pokrenula je novu 200 milijuna eura vrijednu inicijativu u obliku natječaja „Fast Track to Innovation (FTI) – pilot“ kako bi se promovirale i poticale inovacije te smanjilo vrijeme potrebno za razvoj od ideje do tržišta. Tijekom sljedeće dvije godine ova inicijativa biti će otvorena za sve vrste prijavitelja posebno potičući po prvi puta prijave industrijskog sektora te malog i srednjeg poduzetništva na natječaje u okviru programa HORIZON 2020. Financirani projekti putem FTI pilot natječaja moraju biti poslovno orijentirani kako bi se osigurala brza eksploatacija obećavajućih inovativnih ideja.

Govoreći na konferenciji u Bruxellesu, povjerenik Europske komisije za istraživanje, znanost i inovacije Carlos Moedas je rekao: “U utrci za pokretanje inovativnih ideja, pobjednici su oni koji prvi iskoriste tržišne prilike. Novi natječaj FTI pilot pomoći će visoko inovativna poduzeća u Europi kako bi što brže došli do cilja, privlačeći više privatnih ulagača ka investicijama na području istraživanja i inovacija te ubrzati napredak naše globalne konkurentnosti. ”FTI pilot će se provoditi u razdoblju od 2015. do 2016. godine kao nova inicijativa pod okriljem programa Horizon 2020. U proračunu je u tu svrhu alocirano 200 milijuna eura za projektne prijedloge koji su usmjereni prema prioritetu “Društveni izazovi” te specifičnom cilju “Vodstvo u omogućavajućim i industrijskim tehnologijama (LEITs)” bez daljnjih ograničenja.

Tematska otvorenost u kombinaciji sa mogućnošću za sve vrste inovativnih dionika da rade zajedno te isporuče inovacije na tržište i/ili u društvo njegovati će trans-disciplinarnu te međusektorsku suradnju kako bi se ostvario rast kroz inovacije.
Namjera FTI pilota je podržati zrele inovativne koncepte koji su testirani u radnom okruženju. Podržava aktivnosti poput provjere sustava u stvarnim uvjetima rada, testiranja, pilotiranja, vrednovanja poslovnog modela, kao i standarda i pre-normativna istraživanja.FTI pilot će se provoditi putem jednog zajedničkog i stalno otvorenog poziva. Projektni prijedlozi mogu se dostaviti u bilo koje vrijeme sa sljedeća tri isključna termina u 2015. godini:
1. termin: 29. travnja
2. termin: 1. rujna
3. termin: 1. prosinca

Nastavak natječaja „Fast Track to Innovation (FTI) – Pilot“ ovisit će o rezultatima dubinske evaluacije programa.
Više o natječaju pogledajte ovdje.
Promotivni letak o natječaju „Fast Track to Innovation (FTI) – Pilot“ pronađite ovdje

(http://www.eu-projekti.info/ 16.01.2015.)

Skip to content