U Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić danas je, 30. studenog, održana početna konferencija projekta energetske obnove škole koji je u suradnji sa školom prijavila Razvojna agencija VTA.

Početna konferencija projekta “Energetska obnova OŠ Ivane Brlić- Mažuranić,” © Virovitica.hr.

Projekt je odobren u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“. Nositelj projekta je OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, a partner je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – Sektor za energetsku učinkovitost.

– Ovo je još jedan u nizu projekata koji u suradnji s našim osnivačem, Gradom Viroviticom, provodimo u cilju podizanja standarda učenika i djelatnika škole – istaknuo je prilikom predstavljanja projekta ravnatelj škole Ivica Tomljanović. Riječ je o obnovi matične školske zgrade, a projekt je započeo 2016. godine tadašnji ravnatelj Josip Strmečki.

Početnoj konferenciji nazočili su, među ostalima i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund, ravnateljica GDCK Virovitica Željka Grahovac i brojni drugi.

Kroz energetsku obnovu škole smanjit će se potrošnja primarne energije te ostvariti energetske uštede. Predviđena ušteda za grijanje iznosi 53 posto, dok bi ušteda kod primarne energije bila 42 posto. Godišnja emisija CO2 bit će manja za 74 posto, a zgrada škole će prijeći iz energetskog razreda C u energetski razred B.

U sklopu projekta će se izvršiti toplinska zaštita zidova prema vanjskom prostoru, zamijenit će se postojeća stolarija ugradnjom nove, izvršit će se toplinska zaštita stropa i poda prema negrijanom prostoru, rekonstrukcija kotlovnice i instalacija te će biti ugrađena nova rasvjetna tijela. Učenici i djelatnici škole imat će tako ugodniji boravak u svojoj školi te će im se poticati svijest o energetskoj učinkovitosti i povećavanju ušteda.

Projekt će se provoditi do 30. rujna 2018., vrijednost mu je 6.984.881,34 kune, od toga je sufinanciranje EU 3.922.375,49 kuna. Razliku podmiruje osnivač škole, Grad Virovitica.

Skip to content