U organizaciji projektnog partnera Županije Baranja održana je završno predstavljanje rezultata projekta „Razvoj pčelarstva kroz prekogranične turističke rute“

U utorak, 29.siječnja 2019. godine u Pečuhu, održana je završna konferencija projekta Bee2Be kao posljednja planirana aktivnost tijekom implementacije. U županijskoj vijećnici samouprave županije Baranja započela je završna konferencija i predstavljanje projekta sa pozdravnim govorom župana Madaras Zoltana koji je istaknuo veliku važnost uspješno implementiranog projekta u kojemu se vrijednost projekta nastavlja kroz rezultate istoga. Parlamentarni zastupnik također je kratkim govorom pozdravio prisutne sudionike te je uslijedilo stručno pčelarsko predavanje županijskog savjetnika kao i predstavljanje projekta Bee2Be od strane komunikacijskom menadžera.
Tijekom završne konferencije predstavljeni su planirane i ostvarene aktivnosti projekta od kojih su najznačajnija Revitalizacija Malog parka u Virovitici, održana obuka zainteresiranih za zvanje pčelar, studijsko putovanje na kojem su razmijenjena iskustva mađarskih i hrvatskih pčelara. Održane su brojne radionice prekograničnog karaktera na kojima su sudjelovali pčelari kao i ostali sudionici vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta pri čemu je na jednoj od njih izrađeno preko 45 kilograma medenih kolača. Održivost projekta vidljiva je u infrastrukturnom pogledu u obnovljenom parku u Virovitici koji predstavlja polazišnu točku tematske rute, kao i u izrađenoj Strategiji za razvoj pčelarska, u izrađenoj tematskoj prekograničnoj „Bee-safari“ turističke rute koja povezuje pčelare sa područja Virovitičko-podravske županije kao i Županije Baranja. Mobilna aplikacija „Bee2Be“ objedinjuje brojne informacije o pčelarima i lokaciji pčelara sa mađarske i hrvatske strane, o ruti koja povezuje pčelare, mogućnostima korištenja apiterapije, o prodajnim lokacijama meda, oglednom pčelarstvu i slično. Osim na navedenoj održane su aktivnosti na kojima su pčelari zajednički sudjelovali na Sajmovima putem kojih su prezentirali proizvedeni med kao i proizvode od meda. Između ostaloga svečano je obilježen i Dan zaštitnika pčelara Sv.Ambrozije na kojem su zajedničkim sudjelovanje brojnih hrvatski i mađarskih pčelari razmjenjivali iskustva u svom radu.

Projekt „Bee2Be“ prijavljen je i odobren na prvom pozivu za dostavu projektnih prijedloga Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska Hrvatska 2014.-2020.. U implementaciji je od 1.lipnja 2017.godine zaključno sa 31. siječnja 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 252.314 €, od čega Europska Unija sufinancira 85 posto dok preostali iznos podmiruju korisnici projekta. Glavni korisnik projekta je Grad Virovitica, a isti provodi sa partnerima Županijom Baranja, Turističkom zajednicom grada Virovitice te Razvojnom agencijom VTA.