U organizaciji Dječjeg vrtića Cvrčak Virovitica ovog vikenda, 26. i 27. siječnja 2018., održan je prvi dio aktivnosti profesionalne edukacije za odgojitelje koja je sastavni dio projekta 4E4K.

Prof. dr. sc. Edita Slunjski s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održala je profesionalnu edukaciju za odgojitelje na projektu 4E4K u Virovitici.

Na edukaciji su sudjelovali djelatnici virovitičkog vrtića te odgojitelji iz Hrvatskog vrtića, osnovne škole, gimnazije i učeničkog doma „Miroslav Krleža“ iz Pečuha.

Predavanje je održala prof. dr. sc. Edita Slunjski, profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, predstojnica Odsjeka za pedagogiju, predsjednica Povjerenstva za izradu kurikularne reforme, predsjednica Hrvatskog pedagogijskog društva, autorica dvadesetak stručnih knjiga i priručnika i nebrojeno puno stručnih članaka, te predavačica na brojnim stručnim skupovima u Hrvatskoj i svijetu.

U uvodnom dijelu predstavljeno je nekoliko teza koje su osnova za shvaćanje djece i načina kako s njima raditi i postupati u svrhu kvalitetnog odgoja, a jedna od njih je: „Kvalitetno obrazovanje dijete uvodi u svijet kakav on jest, a da ga pritom ne podredi tom svijetu.“ Također, potrebno je dijete osnažiti na način da samostalno razmišlja i istražuje stvari te tako razvija kreativnost i jača svoju osobnost. Vrtić kao institucija mora biti mjesto suradnje, zajedništva i tolerancije, kako djece, tako i odraslih.

Drugi dan naglasak je bio na implementaciji načela, sadržaja, metoda rada i vrijednosti Kurikuluma za rani i predškolski odgoj koji je stupio na snagu u od 2015./2016. godine. Ovaj dokument svima nama pokazuje suvremeno shvaćanje djeteta i institucionalnog djetinjstva u čijem je središtu aktualizacija razvojnih mogućnosti i poštovanje jedinstvene osobnosti i dostojanstva svakog djeteta. Dokument obvezuje na ostvarenje sve dionike – kako one koji obavljaju odgojno-obrazovnu djelatnost u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, tako i one koji posredno sudjeluju u najhumanijoj misiji odgoja i obrazovanja.

Prof. dr. sc. Edita Slunjski u svojim se izlaganjima koristi mnogim primjerima dobre prakse te je odgojiteljima iz Mađarske i Hrvatske na zanimljiv i jednostavan način uspjela pomoći u promišljanju kako da unaprijede kvalitetu svoje odgojno-obrazovne prakse.

Drugi dio ove aktivnosti održat će se u Virovitici, 23. i 24. veljače 2018. godine.

Više o projektu 4E4K možete saznati ovdje.

(www.icv.hr)

Skip to content