Europska komisija i Europska investicijska banka pokreću dva nova financijska instrumenta za ulaganja u energetsku učinkovitost, napore u očuvanju prirodnih bogatstava te prilagodbu na klimatske promjene. Instrumenti će potaknuti privatne i javne investicije kombiniranjem financiranja od strane EIB-a i financiranja u okviru programa LIFE za okoliš i klimatske akcije.

Prvi instrument je Privatno financiranje za energetsku učinkovitost (PF4EE) koji ima za cilj povećanje privatnog financiranja za projekte energetske učinkovitosti koje će pomoći državama članicama u postizanju dogovorenih ciljeva o energetskoj učinkovitosti. Proračun za razdoblje 2014.-2017. godine iznosi 80.000.000 €. Instrument je namijenjen malim i srednjim poduzećima, privatnim osobama, malim općinama i drugim tijelima javnog sektora koji poduzimaju mala ulaganja u energetsku učinkovitost.

Drugi instrument je Objekt prirodnog kapitala za financiranje (NCFF) koji će pružiti kredite i ulaganja u fondove za podršku projektima koji će pomoći u očuvanju prirodnih bogatstava i prilagodbama klimatskim promjenama. Prihvatljivi projekti uključivati će plaćanja za usluge ekosustava, zelenu infrastrukturu, bioraznolikost i ulaganja u inovativne biološke raznolikosti i prilagodbe poduzeća. Proračun za razdoblje 2014.-2017. godine iznosi od 100 do 125 milijuna €. Namijenjen je javnim i privatnim subjektima, uključujući i javne vlasti, vlasnike zemljišta i poslovne subjekte.

(www.europski-fondovi.eu 17.02.2015.)

Skip to content