Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin u petak, 1. prosinca 2017., uz prisustvo premijera Andreja Plenkovića, potpisali su sporazum o financiranju gradnje COOR-a i trodijelne školske sportske dvorane.

Potpisan sporazum o financiranju izgradnje. © Virovitica.hr

U Osijeku je u petak održana 69. sjednica Vlade nakon koje je potpisano 19 sporazuma o financiranju kapitalnih projekata, među kojima je i projekt Grada Virovitice – izgradnja Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica i trodijelne školske sportske dvorane.

Ugovor o financiranju Centra i nove trodijelne sportske dvorane, uz nazočnost predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića, potpisali su gradonačelnik Ivica Kirin, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, državna tajnica u ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak i državna tajnica u ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađarić.

Vrijednost sporazuma je oko 50 milijuna kuna, a ministarstva preuzimaju obvezu na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u iduće tri godine. Početak radova u planu je u proljeće.

U COOR-u se odgajaju, obrazuju i rehabilitiraju učenici s teškoćama u razvoju u dobi od sedam do 21 godine. Izgradnjom novog Centra i trodijelne dvorane znatno će se povećati kvaliteta njihova boravka u pogledu socijalnih usluga, kao i niza edukativnih i interaktivnih aktivnosti koje su u planu, a koje će intenzivnije potaknuti razvijanje socijalnih vještina i sposobnosti.

Parcela na kojoj će se graditi Centar i dvorana nalazi se u južnom dijelu šireg središta grada, neposredno u blizini Osnovne škole Vladimir Nazor, učeničkog doma te dječjeg vrtića. Cilj izgradnje nove građevine, čija će neto površina biti 3.736 metara kvadratnih, je osiguravanje adekvatnog prostora za školovanje djece s teškoćama u razvoju. U planu su i nove socijalne usluge: rana intervencija, psihosocijalna podrška, savjetovanje i pomaganje te uključivanje učenika u redovne programe, odnosno integracija. Vizija je da COOR u budućnosti postane i centar potpore.

Trodijelna dvorana, neto površine 2.900 metara kvadratnih, bit će primarno školska, ali po potrebi će funkcionirati i za izvanškolske aktivnosti, uključujući razne sportske manifestacije i priredbe, kapaciteta za 800 gledatelja. U sklopu dvorane nalazit će se i četiri grupe svlačionica sa sanitarijama, trim kabinet, nastavnički kabinet, kao i foaje za vanjske gledatelje.

Skip to content