IPARD

Ugovaranje projekata kroz pretpristupni program Europske unije IPARD, kojega je Hrvatska koristila u programskom razdoblju 2007.-2013. završilo je 31.12.2014. godine. Ukupno je ugovoreno 800 projekata u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za 94% sredstava EU koji su nam bili na raspolaganju, a od toga je isplaćeno 34,90% raspoloživih EU sredstava za 332 završena projekta.

Naime, da bi korisnici povukli bespovratna sredstva IPARD programa, morali su najprije završiti projekt kako bi ga Agencija za plaćanja u poljoprivredi potom mogla isplatiti. Rok za isplatu svih završenih projekata ugovorenih kroz IPARD program je 31.12.2016. godine, a preostaju nam još dvije godišnje financijske omotnice za isplatu projekata u 2015. i 2016. godini (oko 50 milijuna eura). Očekujemo da će na kraju provedbe IPARD programa ukupna financijska iskoristivost Republike Hrvatske biti na 70%, što je impozantan broj obzirom da je prema podacima Europske komisije iskoristivost pretpristupnih fondova za ruralni razvoj 12 pretpristupnih zemalja bila oko 60 %.

S ciljem što šire dostupnosti različitih vrsta investicija našim poljoprivrednicima i drugim korisnicima, IPARD se tijekom svog programskog razdoblja prilagođavao čak 7 puta, a ovako dobar rezultat ugovaranja projekata produkt je višegodišnjeg nastojanja i rada Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi te drugih partnerskih institucija, kao i konzultanata koji su dobrom pripremom projekata i razumijavanjem potreba na terenu višestruko doprinjeli uspješnosti ovog pretpristupnog programa. (www.apprrr.hr 14.01.2015.)

Skip to content