Gradu Virovitici odobren je projekt „Grad koji diše“ prijavljen na Javni poziv za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama iz nacionalnih i lokalnih planskih i strateških dokumenata kojeg je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta koji je izradila Razvojna agencija VTA iznosi 3.342.654,82 kn s PDV-om (443.646,54 €).

S obzirom da klimatske promjene kao što su porast temperature i povećanje ugljičnog dioksida predstavljaju rastuću prijetnju i veliki izazov za cijelo čovječanstvo upravo ulaganje sredstava u ovaj projekt doprinijet će općem poboljšanju kvalitete života, smanjenju godišnje emisije CO2, a samim time i osigurati optimalne uvjete za siguran i kvalitetan život djece i odraslih u gradu Virovitici. Ciljna skupina su svi građani grada Virovitice i okolnih naselja.

Cilj projekta je formiranje novih zelenih površina unutar urbanih prostora te povećanje površina pod krošnjama u urbanim i periurbanim područjima te parkova i mjesta javnih okupljanja sadnjom pojedinačnih i/ili grupa stabala i drvoreda.

Sredstva potpore osigurana su iz proračuna Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i to najviše do 2.674.123,86 kn s PDV-om (354.917,23 €) što čini 80% opravdanih troškova cjelokupne vrijednosti prijavljenog projekta, dok je 20% opravdanih troškova osigurano iz proračuna grada Virovitice.

 

Skip to content