Ugovor-pcelari1

Gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin u prostorijama Grada Virovitice potpisao je Ugovor o dodjeli EU sredstava za provođenju projekta Beekeeping revolution – unapređenje vještina i poticanje zapošljavanja.
Projekt je prijavljen u sklopu IPA IV – Razvoj ljudskih potencijala čija ukupna vrijednost iznosi 900.000,00 kuna, a realiziran je u partnerstvu sa Agencijom za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Vidra, Industrijsko obrtničkom školom Virovitica i Pčelarskom udrugom Virovitica. Kroz projekt će se omogućiti stručno usavršavanje postojećih pčelara, obrazovanje novih pčelara te bi im se osigurala adekvatna logistička podrška u smislu izgradnje pčelinjaka kroz partnerstvo s Industrijsko-obrtničkom školom koja bi po povlaštenim cijenama izrađivala košnice.

Projekt će se implementirati u suradnji s Pčelarskom udrugom Virovitica, a i sama podrška realizirat će se uz njihovu savjetodavnu pomoć. Realizacija ovog projekta stvorit će kapacitete za unapređenje i razvoj pčelarstva u Virovitičko-podravskoj županiji i okolnim županijama za proizvodnju meda i proizvoda od pčela te stvoriti osnovu za iskorištavanje iznimnog prirodnog potencijala za proizvodnju meda. Osim toga doprinijet će smanjenju nezaposlenosti, smanjenju siromaštva i socijalne uključenosti te poticanju gospodarskog i ukupnog razvoja grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije. Cilj projekta je usavršiti 20 pčelara koji se već bave pčelarstvom, obrazovati 20 pčelara početnika i osposobiti 10 učenika srednje škole za proizvodnju košnica, ali i zainteresiranima omogućiti upoznavanje s primjerima dobre prakse u hrvatskoj i zemljama EU kroz organiziranje studijskih putovanja za posjet poznatim pčelinjacima u Bolu u Češkoj.

(www.virovitica.hr 11.02.2015.)

Skip to content