Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin potpisao je danas s Mariom Lackovićem direktorom tvrtke Vodogradnja d.o.o. iz Varaždina, Ugovor o izvođenju radova na sadnji drvoreda na području grada Virovitice.

Riječ je o projektu „Grad koji diše“ i u sklopu istoga će na području grada Virovitice tijekom ove i sljedeće godine biti posađeno 1329 stabala. Projekt je prijavila Razvojna agencija VTA, a sufinancira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji pokriva 80 posto troškova.

– U sljedećih 10-ak godina cilj nam je u potpunosti revitalizirati gradske ulice, posaditi drvorede čak i na nerazvrstanim cestama, što smo već i počeli raditi, kako bismo ozelenili naš grad i uklopili urbani dio s područjem Bilogore. Ukupno će u sljedeće dvije godine biti posađeno 1630 stabala preko natječaja na koje se prijavljujemo. Što se tiče starih stabala, nastojat ćemo očuvati sve što možemo, a ona koja nisu zdrava zamijenit ćemo novim sadnicama jer na tako zapravo i odgovaramo na trenutnu situaciju s klimatskim promjenama. Molim ovim putem građane ispred čijih kuća će biti posađena stabla da zajedno s nama vode brigu o njima, poručio je gradonačelnik Ivica Kirin.

Ugovor o izvođenju radova na sadnji drvoreda vrijedan je 480.414,13 eura, a rok za izvođenje je do 31.12.2024. godine.

– Čast nam je biti dijelom ovoga projekta te vjerujem da će nas vrijeme poslužiti, da će zima biti blaga i da ćemo moći saditi i u rano proljeće. U suradnji s predstavnikom investitora odrađivat ćemo prioritetne ulice i vjerujem da ćemo imati izrazito dobru komunikacijom te da će radovi biti izvršeni u roku. Od ukupno 1329 stabala, 7-8 je vrsta po oko 200 komada od svake vrste, rekao je Mario Lacković, direktor tvrtke Vodogradnja.

Zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac istaknula je kako je jako puno truda uloženo u odabir stabala.

– Riječ je o stablima visoke vrijednosti te će ih trebati i dobro paziti. Svakoj je ulici prilagođena vrsta stabala za sađenje, da ona tamo mogu neometano rasti, čuvajući komunalnu infrastrukturu. Nekontrolirani drvoredi nam stvaraju štetu, recimo oni u Fujsovoj i Strossmayerovoj ulici – nadodala je zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac koja je, uz pročelnika Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Kristijana Sabu i njegove suradnike nazočila potpisivanju Ugovora.

Inače, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Gradu Virovitici i drugu fazu projekta „Grad koji diše“, a u sklopu istoga se, uz nove drvorede, planira urediti edukativni park „Čarobna šuma“. Više o tome možete pročitati OVDJE

(virovitica.hr)

Skip to content