Grad Virovitica je na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU “Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu”, prijavio projekt obnove Dvorca Pejačević u Virovitici pod nazivom: DVORAC PEJAČEVIĆ VIROVITICA: „STARA JEZGRA-NOVO RUHO“ ukupne vrijednosti 54.314.892,50 kn.

Projektom će se stvoriti reprezentativni prostor koji će asocirati na bogatu prošlost ove rezidencijalne građevine, a cijeli Dvorac Pejačević bit će stavljen u funkciju Gradskog muzeja Virovitica.

Istočni podrum Dvorca namijenjen je arheološkom postavu. Prizemlje Dvorca iskoristit će se za popratne multimedijalne i pedagoške sadržaje u istočnom krilu, dok bi u zapadnom krilu bili smješteni radni prostori djelatnika.

Prvi kat dvorca zauzimali bi postavi Likovne i Kulturno-povijesne zbirke. Tavanski prostor zapadnog krila bio bi prilagođen potrebama stalnog postava Etnografske zbirke, a tavanski prostor istočnog krila za potrebe čuvanja Etnografske i Kulturno-povijesne zbirke.

Prostor središnjeg rizolita namijenjen je za Likovne i Arheološke zbirke, te prostorije za prijem, sanaciju, čišćenje i konzervaciju građe.

Realizacija ovog projekta omogućit će da Muzej svojim stalnim postavom nudi doživljaj putovanja kroz prostor, vrijeme ili ideje, povrh svega da unutar turističke ponude, postane turistički resurs, turistička atrakcija te osnovni sadržaj turističkog proizvoda.

Postojeći Muzej će se transformirati u mjesto kreativnosti i razvoja zajednice, u prostor cjeloživotnog učenja, urbanog razvitka i mjesta prestiža i intelektualne razmjene.

Kako je o samom projektu rekao gradonačelnik Ivica Kirin prvenstveni cilj je da on doprinese razvoju turizma i povećanju turističkih posjeta, ali i rekonstruirati i prenamijeniti Dvorac Pejačević u objekt regionalne javne turističke infrastrukture za potrebe Gradskog muzeja Virovitica.

Partneri na projektu su Gradski muzej Virovitica i virovitička Razvojna agencija VTA, a projekt je napisan u suradnji sa razvojnom agencijom VIDRA. (virovitica.hr)

Skip to content