U Dječjem vrtiću CVRČAK u Virovitici, 5. listopada, održana je početna konferencija projekta “4 Elements 4 Kids from cross border cooperation and education adjusted for pre-school children“ (akronim 4E4K) koji je odobren u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020. Nositelj projekta je Dječji vrtić CVRČAK Virovitica, a provodit će se u partnerstvu s Hrvatskim vrtićem, osnovnom školom, gimnazijom i učeničkim domom „Miroslav Krleža“ Pečuh te Razvojnom agencijom VTA koja je i pisala projekt. Vrijednost projekta je 114.866,20 EUR, od čega se 85 posto financira sredstvima Europske unije, dok razliku od 15 posto pokriva Grad Virovitica.
– Projekt će se provoditi do 31. listopada 2018. godine, a dvjestotinjak djece predškolske dobi iz Virovitice i Pečuha će, zajedno sa svojim odgajateljima, učiti o četiri ključna elementa: vodi, vatri, zraku i zemlji, rekla je ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund.

Projektne aktivnosti će se provoditi kroz 13 radionica koje će se, osim u Virovitici, održavati i u Pečuhu te Otrovancu.
– Osim što ćemo omogućiti djeci vrtića iz dvije države stjecanje novog, pozitivnog iskustva o prekograničnoj suradnji, njihovo međusobno razumijevanje te razvijanje spremnosti za prihvaćanje različitosti i toleranciju, Dječji vrtić CVRČAK Virovitica će u sklopu projekta dobiti sportsku i informatičku opremu te mini laboratorij za istraživanje vode, kazala je ravnateljica virovitičkog Dječjeg vrtića CVRČAK Virovitica Anka Tomac.
Partner na projektu, Hrvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i učenički dom „Miroslav Krleža“ Pečuh će, prema riječima ravnatelja Gabora Györvárija, dobiti mini nogometno igralište te opremu za lutkarsko kazalište.
Početnoj konferenciji projekta čiji je cilj uspostavljanje prekogranične suradnje dvaju vrtića putem različitih odgojno-obrazovnih aktivnosti koje će djeci podići razinu znanja o prirodnim, društvenim i kulturnim vrijednostima pograničnog područja, nazočili su i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek – Golinac, pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene Alen Bjelica, ravnatelji škola…

Skip to content