Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga Start-up/spin off poduzeća mladih istraživača

Predmet Poziva

Program Start-up/spin-off poduzeća mladih istraživača potiče mlade istraživače zaposlene na javnim istraživačkim organizacijama da pokrenu vlastito poduzeće i razviju poslovanje temeljeno na istraživačko-razvojnim aktivnostima i komercijalizaciji njihovih rezultata. Pod start-up/spin-off poduzećem podrazumijeva se poduzeće ne starije od pet godina, čije je poslovanje zasnovano na izvornim istraživanjima ili tehnologijama razvijenim na istraživačkoj organizaciji.

Poziv je namijenjen uspostavi start-up/spin-off poduzeća u (su)vlasništvu jednog ili više mladih istraživača zaposlenih u javnoj istraživačkoj organizaciji. Od poduzeća se očekuje da ima reguliran odnos s javnom istraživačkom organizacijom, u vidu sporazuma o korištenju prava intelektualnog vlasništva i drugih prava povezanih s komercijalizacijom rezultata istraživačko-razvojnih aktivnosti javne istraživačke organizacije. Kroz ovaj poziv poduzeće može biti podržano za daljnju nadogradnju tehnološkog rješenja, provjeru izvedbe i druge aktivnosti koje prethode komercijalizaciji, a doprinose povećanju tržišne spremnosti rezultata istraživanja i razvoja. U sklopu projekta obvezna je edukacija mladih istraživača o poslovnim vještinama za start-up tvrtke.

Svrha (cilj) Poziva: Poticanje poduzetničke aktivnosti mladih istraživača kroz poticaje za pokretanje vlastitog start-up/spin-off poduzeća.

Posebni ciljevi Poziva:

  1. Povećanje kapaciteta mladih istraživača za rad u poslovnom sektoru;
  2. Poboljšanje tržišne spremnosti rezultata istraživanja i razvoja;
  3. Unaprjeđenje kapaciteta poduzeća za istraživanje, razvoj i inovacije.

Ukupna alokacija, odnosno iznos bespovratnih sredstava raspoloživ za dodjelu u okviru ovog Poziva je 5.043.466,72 EUR.

Najniži, odnosno najviši iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi:

  • najniži iznos 66.000,00 EUR;
  • najviši iznos 200.000,00 EUR.

Poziv se provodi kao otvoreni postupak u modalitetu privremenog poziva s krajnjim rokom dostave projektnih prijedloga do 17. svibnja 2023. godine.

Dostava projektnog prijedloga dozvoljena je najranije od 17. siječnja 2023. godine.

Više o natječaju možete pročitati ovdje.

Ako ste zainteresirani za podnošenje prijave slobodno nas konaktirajte na: ured@vta.hr ili +385 33/638-808,  +385 33/638-882.

Skip to content